Qi Gong ή Chi Kung 氣 功

2014-11-14 20:05

O όρος Qi Gong ή Chi Kung - 氣 功 είναι συνδυασμός δύο ιδεών, του Qi - 氣 που σημαίνει αέρας, αναπνοή ζωής ή ζωτική ενέργεια που ρέει μέσα από όλα τα πράγματα σε όλο το σύμπαν και του Gong - 功 που σημαίνει την ικανότητα που αποκτείται μετά από κόπο ή καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας, που συνδυάζεται με επίτευγμα. Ο όρος Gi Gong αποδίδει την καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας ή την ικανότητα να δουλεύεις με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του σώματος. Θεωρητικά το σώμα περικλείεται από Qi ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία, επηρεάζοντας τις λειτουργίες των οργάνων και των συστημάτων του οργανισμού. Όμως το Qi είναι η θεμελιώδης ενέργεια που διατηρεί την ζωή και βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Το Qi Gong είναι μία κινέζικη μέθοδος που συνδυάζει αργές κινήσεις με στατική ή κινητική αυτοσυγκέντρωση και αναπνευστικές τεχνικές για να αυξήσει το επίπεδο υγείας του ανθρώπου.

Η θεραπευτική του μορφή

Το θεραπευτικό Qi Gong είναι ένας από τους 4 κλάδους της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) σύμφωνα με την οποία η ασθένεια είναι απόρροια της ανισορροπίας ή της στασιμότητας της ρευστότητας της ζωτικής ενέργειας του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ο όρος «Θεραπευτική Αναπνευστική Άσκηση» με πανεπιστημιακή έδρα στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

  • Χρησιμοποιώντας τον νου, την αναπνοή και κινήσεις το θεραπευτικό Qi Gong:
  • Ενεργοποιεί την ροή της ενέργειας μέσα από τους μεσημβρινούς.
  • Ενισχύει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.
  • Ασκεί οστά, μυς και αρθρώσεις.
  • Προάγει την χαλάρωση και τον έλεγχο του στρες.
  • Προλαμβάνει τις εργασιακές παθήσεις.
  • Αυξάνει την αντίληψη σε όλα τα επίπεδα.

Το θεραπευτικό qigong είναι πολύ χρήσιμο στο να βοηθά την αποθεραπεία ειδικά χρόνιων παθήσεων. Έχει αποδειχθεί, μέσα από ιατρικές μελέτες η θεραπευτική του δράση στον χρόνιο πόνο, στην υπέρταση, στην αρτηριοσκλήρυνση, στις αναπνευστικές και πεπτικές διαταραχές, στην ένταση, το στρες και τις σεξουαλικές διαταραχές. Οδηγικά του σημεία είναι η πρόληψη, η θεραπεία, ο έλεγχος του στρες και η ευχάριστη δραστηριότητα.

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπεριέχονται επιλεκτικές απλές και σύνθετες τεχνικές Qi Gong, που καλύπτουν όλο το φάσμα για την διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας αλλα και μιας ήπιας/ευχάριστης σωματικής δραστηριότητας. Στον κεντρικό κορμό θα βρείτε το γνωστό Ba Duan Jimg - τα 8 χρυσοκέντητα υφάσματα και το Sap Baat Luohan sau - τα 18 χέρια του Luohan. Ορόσημο του προγράμματος είναι το Tit Sing Kuen (η γροθιά του σιδερένιου σύρματος) ή άλλιώς γνωστό ως «Σιδερένιο Πουκάμισο», μια σκληρή/μαχητική φόρμα των κινέζικων μαχητικών τεχνών για την οποία φείλουμε εκ των προτέρων να επισημάνουμε πως, όπως και το Dim Mak (Το άγγιγμα του θανάτου), για ευνόητους λόγους δεν διδάσκεται. ...Όχι μόνο στη σχολή μας, αλλά πουθενά!

Το Qi Gong είναι μια ήπια ενεργειακή, ολιστική άσκηση κατάλληλη για όλες τις σωματικές καταστάσεις, ηλικίες και φύλα.
Σαν μία ευχάριστη δραστηριότητα εξασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και για πολλούς από αυτούς αποτελεί την ουσία και την θεμελίωση μίας υγιούς, ευτυχισμένης και αρμονικής ζωής!