BRUCE LEE 1940 - 1973 (Jeet Kune Do)

2013-09-17 18:12

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 27 Νοεμβρίου το 1940 και πέθανε στις 20 Ιουλίου το 1973. Υπήρξε ηθοποιός, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και συγγραφέας. Λόγω της εργασίας του πατέρα του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Χονγκ Κονγκ. Από μικρή ηλικία έπαιζε σε ταινίες μεγάλου μήκους. Παράλληλα, μελετούσε την πολεμική τέχνη Wing Chun με δάσκαλο τον μεγάλο YIP MAN. Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα, από την ηλικία των 11 ετών, τα βράδια λάμβανε μέρος σε μάχες με γειτονικές συμμορίες.

 Στα 18 του χρόνια μετακόμισε στην Αμερική για σπουδές, εξασκώντας ταυτοχρόνως και το Κουνγκ Φου. Στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Λίντα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Μπράντον και τη Σάννον. Σε μια επίδειξη πολεμικών τεχνών στην Καλιφόρνια, το ταλέντο και το μοναδικό στυλ του έγινε αντιληπτό από έναν διάσημο κομμωτή του Χόλιγουντ, ο οποίος μίλησε για τον Λη σε έναν παραγωγό ταινιών. Τελικά, ο Λη υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο για την τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας στη σειρά "The Green Hornet". O Λη κατάλαβε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν η ηθοποιία και έτσι δημιούργησε στο Χονγκ Κονγκ μια δική του εταιρεία παραγωγής. Η πρώτη του ταινία «Το Μεγάλο Αφεντικό» κατέρριψε κάθε ρεκόρ σε πωλήσεις μόλις σε τρεις ημέρες. Ακολούθησαν οι επίσης επιτυχημένες παραγωγές του: «Ματωμένες γροθιές» (1972), «Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας» (1972) «Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ» (1973) και την ημιτελής ταινία "Game of death".

 Το 1967 ίδρυσε ένα σύστημα πολεμικών τεχνών το Jeet Kune Do, έναν συνδυασμό Wing Chun και πυγμαχίας.

 Ο θάνατος του Μπρους Λη, την περίοδο μάλιστα της ακμής του, συνέβη κάτω από παράξενες συνθήκες, οι οποίες ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να τροφοδοτούν διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Κάποιοι μίλησαν για δαίμονες και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος. Η θεωρία της «κατάρας του Μπρους Λη» ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τον θάνατο του γιου του Μπράντον, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993. Η ταφή του Λη έγινε στο κοιμητήριο του Σιάτλ.