Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ WING CHUN 詠 春

2013-09-16 19:40

                           Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ WING CHUN 詠 春

 Έχουν ακουστεί πάρα πολλές ιστορίες για το τι είναι τελικά ή πως δημιουργήθηκε το Wing Chun Gung Fu. Προσωπικά θα προτιμήσω να γράψω για κάτι -που ιστορικά τουλάχιστον- είναι πολύ πιο σοβαρό σε σχέση με τις διάφορες ιστορίες που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για αυτήν την πολεμική τέχνη. Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω τι έχει γραφτεί και για ποιον λόγο, με μια μικρή έρευνα στο διαδύκτιο, μπορεί ο καθ' ένας να ενημερωθεί.

 Σχετικά με την ιστορία των πέντε μοναχών του Ναού Shaolin, λέγεται ότι γράφτηκε από έναν νοβελίστα στην επαρχία Foshan το 1940 και τα ονόματα που έχουν δημοσιευθεί δεν ειναι τα αληθινά. Όσο για την Nq Mui (την 5η μοναχή του Ναού που για την ιστορία ήταν και η μόνη που διεσώθει από την καταστροφή του),το όνομα της αποτελεί μυστικό κώδικα...

 ...Στα καντονέζικα η λέξη Ng σημαίνει τον αριθμό 5 και η λέξη Μui σημαίνει λουλούδι, δηλαδή «Τα πέντε πέταλα του λουλουδιού», τα οποία συμβολίζουν τα 5 στάδια εκμάθησης στο νότιο Ναό Shaolin. Συνεπώς το όνομα Nq Mui είναι κωδικό όνομα και όχι άτομο, οπότε και το ορφανό κορίτσι που παρουσιάζεται στην ιστορία σαν Yim Wing Chun δεν είναι παρά μόνο το κωδικό όνομα της οργάνωσης που μάχοταν για την κατάληση της εξουσίας της δυναστείας των Ching. Aποκωδικοποιώντας  το όνομα Yim Wing Chun, Υιm σημαίνει να είσαι μυστικός, Wing να μιλάς και Chun Ανοιξη, δηλαδή «Παραμένουμε μυστικοί και μιλάμε μόνο μεταξύ μας». Η Άνοιξη συμβολίζει την αναγέννηση της δυναστείας των Μing.

 Οι μυστικές οργανώσεις που προανέφερα δεν είχαν σχέση μόνο με το Wing Chun αλλά και με άλλα συστήματα Gung Fu, ειδικά μετά την καταστροφή και το κάψιμο του Ναου δημιουργήθηκαν δύο οργανώσεις η Red Flag για την επαρχία Kwangtung και η οργαγάνωση Black Flag για την επαρχία Fujian.

 Αυτά για την ιστορία.