Wing Chun, Αυτοάμυνα και γυναίκες

Όποια ανάλυση κι αν γίνει, ό,τι κι αν σκεφτεί να πει κανείς, η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτοάμυνα;» είναι μία…

Αυτοάμυνα είναι αυτό που ορίζει τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν είτε από άνδρα, είτε από γυναίκα, είτε ακόμα κι από ένα παιδί, σε περιστατικά πραγματικής βίας. Οι καταστάσεις που θα διαβάσετε παρακάτω και η σωστή διαχείρισή τους παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο!

 

  • Ετοιμότητα: Έγκειται στις ψυχολογικές ικανότητες, στις τεχνικές δεξιότητες, στις «ρεαλιστικές» προπονήσεις με ρόλους, προσομοιώσεις και σενάρια συνθηκών και συνθηκών άγχους! Χωρίς τα παραπάνω η διδασκαλεία αυτοάμυνας είναι χωρίς ουσία.
 
  • Ψυχολογία: Όσο περισσότερο ακολουθεί κάποιος  τους παραπάνω τρόπους εκπαίδευσης τόσο περισσότερο συνηθίζει στον έλεγχο του φόβου, στην διαχείριση των απειλών και των επιπτώσεων του φόβου - τρόμου.
 
  • Φόβος: Φυσιολογική αντίδραση. Σύγκρουση ή φυγή, μηχανισμός επιβίωσης ή υπέρτατο αίσθημα αυτοσυντήρησης, αδρεναλίνη. Όλα τα παραπάνω οι περισσότεροι τα αποκαλούν φόβο.
 
  • Επιπτώσεις φόβου - τρόμου: Αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αυξημένος ρυθμός αναπνοής, μυϊκές συσπάσεις, κολπική εκροή, όραση σήραγγας ή σωληνοειδής όραση (αποκαλείται η οφθαλμική κατάσταση κατά την οποία το οπτικό πεδίο είναι τόσο στενό σαν να βλέπει κανείς μέσα από έναν σωλήνα χάνοντας την περιφερειακή όραση), ακουστικός αποκλεισμός. Όλα τα παραπάνω αποτελούν επιπτώσεις κυρίως του τρόμου και απαιτούν σωστή διαχείριση.
 
 

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στην ερώτηση αν μπορούν οι γυναίκες να μάθουν αυτοάμυνα η απάντηση είναι ΝΑΙ, ωστόσο η αυτοάμυνα δεν θα αποδείξει ότι η γυναίκα είναι πιο δυνατή από τον άνδρα. Αυτό δεν «παίζει». Μπορεί όμως να είναι το ίδιο ή περισσότερο έξυπνη, το ίδιο ή περισσότερο γρήγορη, το ίδιο ή περισσότερο αποφασιστική, το ίδιο ή περισσότερο αδίστακτη, ειδικά όταν πρόκειται να σώσει την ζωή της, την ζωή των παιδιών της και γιατί όχι την ζωή του άντρα της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθει τον τρόπο. Για όσες δεν το ξέρουν, δεν απαιτούνται πολλά χρόνια για να το πετύχουν αυτό. Απαιτείται, όμως σωστός τρόπος, εξάσκηση, θέληση και επιμονή.